ROTTERDAM - Dit jaar zijn in Nederland meer hennepkwekerijen opgerold dan in 2010.

Het gaat om een stijging van tussen de 7 en 10 procent, meldt elektriciteitsnetbeheerder Stedin in Rotterdam namens de verschillende netbeheerders in Nederland.

''We hadden vorig jaar al een topjaar, maar dit jaar rollen we er weer meer op en dan gaat het in negen van de tien gevallen om kwekerijen in woningen'', aldus de woordvoerster van de netbeheerder. Die groei komt volgens haar vooral door een betere samenwerking tussen onder meer politie, gemeenten, netbeheerders en woningbouwcorporaties.

Vorig jaar werden ongeveer 5000 kwekerijen opgerold, ongeveer 10 tot 15 per dag. Die kwekerijen zijn goed voor een jaarlijkse criminele winst van ongeveer 2 miljard euro, weet de politie.

''Het aantal dat we oprollen is nog steeds maar het topje van de ijsberg, omdat er volgens onderzoeken van de politie naar schatting ongeveer 40.000 henneptelers in Nederland actief zijn'', aldus de woordvoerster van Stedin.

Hulp

De kans is groot dat het aantal opgerolde hennepplantages volgend jaar weer stijgt, omdat de hulp van Nederlanders wordt ingeroepen door ze een zogeheten hennepgeurkaart te geven.

Op die kaart kunnen mensen hennep ruiken om met die kennis mogelijk kwekerijen op te rollen. Een eerste proef met 30.000 kaarten die in Rotterdam en Den Haag zijn uitgedeeld, heeft nog niet duidelijk gemaakt of door die hennepgeurkaarten ook meer mensen zijn gaan bellen omdat ze vermoedens hadden van een kwekerij in hun buurt.

Levensgevaarlijke situaties

Vooral de netbeheerders in Nederland zitten achter de hennepkwekers aan omdat ze illegaal stroom aftappen, met een marktwaarde van 180 miljoen euro. Dit levert levensgevaarlijke situaties op, ook voor nietsvermoedende omwonenden. Volgens verzekeraars wordt 30 procent van de woningbranden veroorzaakt door hennepkwekerijen.

Netbeheerders hebben tientallen mensen in dienst die zich bezighouden met het opsporen en ontmantelen van hennepkwekerijen.

Hennepkwekerijen 2011