ERMELO - Pastoor Bert Sturkenboom van de Sint Lucasparochie op de Veluwe is beschuldigd van seksueel misbruik.

Twee mensen hebben in het verleden melding gemaakt van het misbruik, aldus Omroep Gelderland woensdag.

Het aartsbisdom Utrecht onthief de pastoor vorige week met onmiddellijke ingang van al zijn taken. Sturkenboom is sindsdien ondergedoken op een geheim adres buiten de parochie.

Hoewel het bisdom niet wil bevestigen dat de pastoor is beschuldigd van misbruik, zegt een woordvoerder wel dat de klachten over Sturkenboom via de parochie in Utrecht terecht zijn gekomen.

Het parochiebestuur, waarvan Sturkenboom tot 21 december voorzitter was, plaatste vrijdag een bericht over de maatregelen tegen de pastoor op de website.

''We hopen dat de onderlinge verbondenheid sterk genoeg is om de gevolgen hiervan gezamenlijk te verwerken'', aldus bestuurslid Astrid van Schaijk, die echter zelf dinsdag haar taken neerlegde.

Teleurgesteld

Van Schaik is teleurgesteld dat het bisdom niets wil zeggen over de aard van het onderzoek dat is gestart tegen Sturkenboom. Volgens haar weet de parochie nergens van, maar het bisdom ontkent dat.

Aartsbisdom en parochiebestuur hebben afgesproken 'zich van elk inhoudelijk commentaar of oordeel' te onthouden zolang het onderzoek loopt. De misbruikgevallen zouden zich in de jaren '70 en '80 hebben voorgedaan in een andere parochie.