AMSTERDAM - De filezwaarte is dit jaar met 27 procent gedaald ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

Dat meldt de ANWB dinsdag. Vooral in de regio Amsterdam stonden automobilisten minder bumper aan bumper.

De bond spreekt van een ''spectaculaire’’ verschuiving, die voornamelijk te danken was aan het gunstige weer en de opening van spitsstroken. De filezwaarte is de lengte van de files maal de duur van de files. Vergeleken met 2010 waren de files 25 procent korter.

Er kwamen spitsstroken in de regio Amsterdam op de A1 en de A9. Verder zorgden op de A2 (Amsterdam-Den Boch) extra rijstroken voor kortere files.

Dat het economisch minder gaat speelt ook een rol, maar verklaart slechts een klein deel van de grote daling, aldus een woordvoerder van de ANWB. De invloed van het weer is het grootst. Dat bleek op 21 november. Door de mist hield Rijkswaterstaat toen de spitsstroken dicht en stond er in de ochtendspits meer dan 450 kilometer file.

File top 10

Uit de dinsdag gepubliceerde file top 10 van de Verkeersinformatiedienst (VID) blijkt dat de A4 bij Leiderdorp in 2011 het grootste fileknelpunt van Nederland was. Bij de brug over de Oude Rijn, in de richting van Delft, gingen naar schatting ruim 1,6 miljoen uren verloren doordat automobilisten daar kwamen vast te staan.

De ANWB sluit zich aan bij de conclusie van het VID. Vorig jaar was deze plek ook al filekoploper. Maar in februari wanneer het nieuwe aquaduct onder de Oude Rijn in gebruik komt, is het probleem voor een groot deel verholpen, aldus de VID.

Dat is ook mooi voor het verkeer de andere kant op (richting Amsterdam), want daar was de flessenhals goed voor een tiende positie in de top 10. Opvallend was verder dat de A58 richting Vlissingen bij Yerseke op de zesde stek eindigde. Daar stonden lange files door problemen in de Vlaketunnel.

Hoewel het jaar nog niet voorbij is, verwacht de VID door het geringe aantal files de komende dagen geen verschuivingen meer.