TAJII - Milieuorganisatie Sea Shepherd heeft een actie op touw gezet om een in Japan opgepakte Nederlandse activist vrij te krijgen.

De organisatie die zich inzet tegen de walvisjacht plaatste maandag oproepen op internet om het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken te bestoken met telefoontjes en brieven.

Volgens Sea Shepherd beslissen de Japanse autoriteiten dinsdag of Erwin Vermeulen vrijkomt. Op de sociale netwerksite Facebook staat dat Sea Shepherd met de bel- en brievenactie druk wil uitoefenen op Japan voor zijn vrijlating

De Nederlander werd meer dan een week geleden opgepakt toen hij foto's probeerde te maken van een transport van dolfijnen in het Japanse Tajii.

Geduwd

Hij zou een dolfijnenjager hebben geduwd. Volgens de Japanse autoriteiten heeft Vermeulen een medewerker van een hotel ''gewelddadig benaderd toen hij bepaalde werkzaamheden wilde verrichten''.

Elk jaar vindt in Tajii een dolfijnenjacht plaats. Japan geeft 23.000 vergunningen af aan kustplaatsen om dolfijnen te slachten.

Een aantal levende dieren wordt verkocht aan aquaria wereldwijd. Vermeulen was op eigen kosten naar Japan gereisd om beeldmateriaal te verzamelen.