AMSTERDAM - De afgelopen 3 jaar zijn meer dan 200 politieagenten ontslagen vanwege een schending van de integriteit.

Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws naar foute agenten over de jaren 2008, 2009 en 2010.

In totaal heeft de Nederlandse politie ruim 4000 integriteitsonderzoeken gedaan. Het gaat om zaken als rijden onder invloed, downloaden van kinderporno en lekken van informatie naar criminelen.

De politietop noemt dat aantal ''onacceptabel'', aldus RTL. Uit een overzicht van de Raad van Hoofdcommissarissen blijkt dat het gaat om ernstige integriteitsschendingen, zoals een agent die samenwoont met een drugsdealer.

Volgens RTL zou er zelfs een politiemedewerker zijn geweest die zijn minderjarige kind aanbood voor betaalde seks.

Aangepakt

De raad zei zaterdagavond in een reactie op de cijfers dat schending van de integriteit binnen de Nederlandse politie stevig wordt aangepakt.

Uit de gegevens die door de korpsen worden bijgehouden blijkt dat zowel disciplinair als strafrechtelijk fors wordt opgetreden als er sprake is van ongeoorloofd gedrag, zowel in diensttijd als privé, aldus een persbericht.

Het aantal politiefunctionarissen dat betrokken is bij een intern onderzoek naar een mogelijke integriteitsschending is volgens de raad de afgelopen 3 jaar vrijwel gelijk gebleven.

Wangedrag

De afgelopen drie jaar zijn in totaal 219 agenten ontslagen wegens wangedrag, zegt RTL. Daarnaast verlieten 101 agenten vrijwillig de politie nadat ze wangedrag hadden vertoond. Bij elkaar zijn dat 320 agenten die moesten vertrekken. Nog eens 179 agenten kregen voorwaardelijk ontslag.

Drie agenten worden verdacht van doodslag of moord, of pogingen daartoe. De Nederlandse politiebond wijt een deel van het wangedrag aan traumatische gebeurtenissen op het werk, waardoor agenten psychische klachten kunnen krijgen.