ROTTERDAM - Nederland telt naar schatting 40.000 henneptelers. Hiermee is Nederland lijstaanvoerder binnen Europa. In de teelt wordt jaarlijks ongeveer 2 miljard euro winst gemaakt.

Dat blijkt uit cijfers van de politie en de Taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt. Volgens de politie heeft de wietteelt zijn onschuld allang verloren.

Het zijn geen onschadelijke thuiskwekers, maar grote criminele organisaties die achter de vele hennepkwekerijen zitten. ''Zij schuwen geweld, corruptie en liquidaties niet'', aldus de politie.

Gevaarlijk

Afgezien van het criminele aspect bestrijdt de politie hennepkweek ook omdat er geregeld gevaarlijke situaties ontstaan. Vaak wordt voor deze kweekplaatsten illegaal stroom afgetapt, wat brandgevaar oplevert.

Dat was voor netbeheerder Stedin dan ook de directe aanleiding om met een geurkaart in te zetten op de aanpak van hennepteelt.

Ontmanteld

Jaarlijks worden rond de 5000 kwekerijen ontmanteld, wist programmamanager Erik de Borst van de taskforce toen de geurkaart in Rotterdam werd geïntroduceerd.

Hij hoopt in ieder geval dat er meer meldingen binnenkomen nu mensen een hulpmiddel hebben om kwekerijen te herkennen. De meeste worden opgerold na een melding van een omwonende.