Duikers vinden granaatlanceerbuis Amsterdam

AMSTERDAM - Leden van de Defensie Duikgroep hebben vrijdag in het water van de Stadionkade in Amsterdam de lanceerbuis gevonden, waarmee in september vermoedelijk een granaat is afgeschoten op het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg

Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De granaat is vermoedelijk vanaf de schouder afgevuurd vanuit een lanceerbuis. De politie wilde weten of de daders de buis tijdens hun vlucht in het water hadden gegooid en riep de hulp in van Defensie. De duikers gebruikten speciale sonarapparatuur.

Het gaat om een ongeveer 1,20 meter lange buis, die geschikt is om eenmalig een projectiel af te schieten. De pijp wordt naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) overgebracht voor onderzoek.

Verdachten

De politie is sinds de aanslag op zoek naar twee mannen. Er zijn 20 rechercheurs op de zaak gezet. De politie doet geen verdere mededelingen over het onderzoek.

Toren E van het gerechtsgebouw werd 21 september flink beschadigd door de aanslag. De inslag was in het trappenhuis.

Er raakte niemand gewond en de geplande zittingen gingen gewoon door. Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) noemde de geweldsdaad destijds ''een aanslag op de rechtsstaat''.

Duikers doen onderzoek na granaataanslag

Tip de redactie