RIJSWIJK - De Orka Coalitie maakt zich zorgen over orka Morgan, die onlangs vanuit Harderwijk naar een zeedierenpark op Tenerife werd overgebracht.

Volgens de actiegroep ligt de vrouwtjesorka stil in een hoek van haar bassin en maakt zij veel stressgeluiden. Ook zou het dier verwondingen hebben opgelopen aan haar rugvin.

De actiegroep is altijd fel gekant geweest tegen de verhuizing van de orka. Morgan werd in 2010 verzwakt uit de Noordzee gehaald en kwam daarna op sterkte in Dolfinarium Harderwijk. De Orka Coalitie vindt nog steeds dat Morgan terug moet naar zee.

Goede berichten

Het Dolfinarium heeft sinds de overdracht juist niets dan goede berichten gekregen over Morgan vanuit Loro Parque.

Het Dolfinarium heeft de verantwoordelijkheid over de orka dan wel overgedragen aan het park op Tenerife, maar is nog altijd zeer begaan met het lot van het dier. ''Van de trainers van Morgan horen wij dat het goed gaat met haar'', aldus een woordvoerder.

Dat blijkt ook uit een nieuwsitem van het NOS Journaal donderdag, waarin een trainer uit Tenerife zei blij te zijn met Morgan. ''Hier kan iedereen zien dat ze heel goed met de andere orka's kan opschieten. Ze vindt het leuk om bij andere dieren te zijn en om met ze te zwemmen en te spelen.''

Bezoekers

De actiegroep baseert de zorgen op meldingen van bezoekers aan Loro Parque op Tenerife. De Orka Coalitie vindt dat staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) de Spaanse regering moet vragen om Morgan alsnog terug te zetten in de natuur.