DEN HAAG - Weigerambtenaar Wim Pijl, die door de gemeente Den Haag is ontslagen omdat hij geen homostellen wil trouwen, heeft bij het college van B&W officieel bezwaar ingediend tegen het besluit. Dat heeft hij donderdag gemeld.

De gemeente maakte begin november bekend Pijl te ontslaan omdat hij in een interview in dagblad Trouw had erkend principiële bezwaren te hebben tegen het trouwen van homo's en lesbiennes.

De SGP'er stelt dat de gemeente al lang wist dat hij er zo over dacht en hem niet nu na een interview opeens de wacht kan aanzeggen.

Een woordvoerder van de gemeente laat donderdag weten dat de 'zienswijze', zoals het bezwaar officieel heet, wordt meegenomen in het definitieve besluit over het ontslag. Dit moet binnen een paar weken worden genomen, stelt de zegsman.

Volhardt

Als Den Haag volhardt in het ontslag, stapt Pijl naar de rechter om het besluit aan te vechten. Vakbond RMU steunt de SGP'er dan in de juridische weg die hij gaat bewandelen.

Pijl beroept zich op een uitspraak van toenmalig staatssecretaris Job Cohen. Deze had 10 jaar geleden beloofd dat er ruimte moest zijn voor gewetensbezwaren, mits in elke gemeente wel homohuwelijken konden worden afgesloten.