ROTTERDAM - De beschuldiging dat het bisdom Rotterdam een criminele organisatie zou vormen die het plegen van seksueel misbruik als oogmerk had, mist elke grondslag.

Dat zegt het bisdom dinsdag in een reactie op de aangifte die advocaat Jan Boone maandag deed tegen het bisdom.

Volgens de raadsman voldoet het bisdom aan alle criteria van een criminele organisatie. Hij wil ook dat oud-bisschop Philippe Bär, de leidinggevenden en leden van het bisdom worden vervolgd.

Bär haalde in de jaren '70 een priester naar zijn bisdom ondanks meerdere negatieve beoordelingen. Tijdens zijn priesterschap binnen het bisdom kwam hij twee keer met justitie in aanraking en maakte uiteindelijk tal van slachtoffers.

Volgens Boone heeft het bisdom de opzet het seksueel misbruik van kinderen te faciliteren dan wel te gedogen. En als het niet de opzet heeft gehad, dan heeft het het misbruik willens en wetens laten gebeuren. Ook dat is genoeg voor een veroordeling, vindt Boone.

Duidelijkheid

Oud-minister Wim Deetman, voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar seksueel misbruik in de kerk, hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de mogelijkheden om daders in verjaarde zaken toch te vervolgen. Dat zei hij in reactie op geluiden om verjaringstermijnen op te willen heffen.

''Ik heb de vurige hoop dat er snel uitsluitsel komt in het belang van de slachtoffers'', aldus Deetman bij een congres over het onderzoek van zijn commissie. Hij zei grote juridische haken en ogen te zien bij de plannen.

Moeilijk verhaal

Volgens professor Renée Kool (Strafrecht), verbonden aan de Universiteit Utrecht, wordt het een juridisch moeilijk verhaal, mede omdat zowel kerk als omgeving zweeg. Zij noemde de roep om verjaarde zaken toch strafbaar te stellen een ''onjuiste'' beweging, die vooral zorgt voor teleurstelling.

Slachtofferorganisatie Klokk was het met haar eens. De juridische aspecten kunnen wel worden bekeken, maar slachtoffers hebben meer behoefte aan het confronteren van daders en inleving door de kerk.