AMSTERDAM - ''Ja, er zijn problemen bij verschillende opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam. Maar diplomafraude? Daar heb ik tot nu toe geen enkele aanwijzing voor gehad'', aldus bestuursvoorzitter Jet Bussemaker maandag.

De hogeschool is wel direct een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke fraude gestart, toen berichten daarover dit weekend opdoken in de media. De resultaten daarvan worden medio januari verwacht.

''Ieder verkeerd uitgegeven diploma is er een te veel. Maar ik heb nog op geen enkele manier een bevestiging van die geruchten gekregen'', meldt de voorzitter.

''Diplomafraude is de achilleshiel van het hbo, zeker na de onregelmatigheden bij hogeschool Inholland vorig jaar.''

Forse problemen

Bussemaker geeft toe dat er forse problemen zijn bij enkele opleidingen die onder de studie economie en management van de hogeschool vallen.

Twee opleidingen scoorden ''echt slecht'' volgens Bussemaker. ''Die hebben we direct flink aangepakt, wat voor forse veranderingen zorgt. En dat creëert onrust onder de medewerkers.''

Een groep docenten heeft daarop begin deze maand een brief gestuurd naar de directie om haar ongenoegen kenbaar te maken.

Grote schrik

Die brief is uitgelekt, tot grote schrik van de betreffende docenten. ''We hebben het vertrouwen in het college van bestuur niet opgezegd en we hebben geen enkele aanleiding voor een vermoeden van diplomafraude'', schrijven de docenten in een reactie.

De problemen waren volgens Bussemaker voornamelijk van financiële aard. ''Bepaalde medewerkers kregen ten onrechte grote vergoedingen voor reizen en er ging te veel geld naar bureaucratie.'' Daarop zijn medewerkers ontslagen of op non-actief gezet.

''Ik snap dat dit onrust met zich meebrengt, maar publiekelijk moddergooien vind ik niet chique. Dit is intern gesodemieter wat volledig uit de hand gelopen is.''