AMSTERDAM - De Hogeschool van Amsterdam (HvA) laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar fraude met diploma's.

Dat heeft bestuursvoorzitter Jet Bussemaker besloten naar aanleiding van berichten in De Telegraaf dat sinds 2002 aan duizenden studenten ten onrechte een diploma zou zijn uitgereikt.

Volgens Bussemaker zijn er geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk fraude is gepleegd, maar zij wil toch dat een onafhankelijke commissie het uitzoekt om het geheel te kunnen uitsluiten.

HvA deed al eerder onderzoek naar diplomafraude naar aanleiding van het aan het licht gekomen gesjoemel met diploma's bij Inholland.

Geen fraude

Dat onderzoek leverde geen aanwijzingen voor fraude. Ook zijn er tot nu toe geen signalen over dergelijke praktjken binnengekomen van docenten en studenten, zei een woordvoerder van HvA in een toelichting.

Binnen het docentenkorps van de opleidingen economie en management bestaan grote zorgen over de kwaliteit van de opleidingen International Management en Trade Management Asia. Het bestuur zegt inmiddels al maatregelen te hebben genomen om de opleidingen te verbeteren.

LSVB

De Landelijke Studenten Vakbond en de Amsterdamse behartiger van belangen van studenten Asva willen dat er een onderzoek komt. De twee partijen vinden dat er meer duidelijkheid moet komen om de onzekerheid bij studenten over de kwaliteit van hun diploma weg te nemen.

De SP wil staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan de tand voelen over de kwestie. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk wil weten hoe het kan dat deze situatie kon ontstaan ondanks onderzoeken van de inspectie en eerdere accreditatie, en dringt aan op onderzoek en maatregelen.

ISO

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt de beschuldiging van fraude bij de HvA onzin. Het ISO zegt in een reactie geen redenen te hebben om te geloven dat er ongeldige diploma's zijn uitgereikt.

Wel geeft de landelijke studentenorganisatie aan dat de kwaliteit onder druk staat en dat daar met een kritische blik naar moet worden gekeken.

InHolland

Vorig studiejaar raakte Inholland in opspraak vanwege dubieuze afstudeerroutes. Studenten met studievertraging kregen simpele, alternatieve afstudeeropdrachten terwijl bestuurders onderwijsgelden opstreken.

Bij die instelling werd oud-CNV-bestuurder Doekle Terpstra aangesteld om puin te ruimen. Door de sterk gedaalde studenteninstroom verdwijnen daar de komende jaren honderden arbeidsplaatsen.