DEN HAAG - Terre des Hommes vindt dat Nederland veel meer moet doen bij de vervolging van pedofielen in het buitenland.

De organisatie liet dat vrijdag weten naar aanleiding van de arrestatie van een 38-jarige zeilinstructeur in Cambodja.

De man werd in 2004 in Nederland veroordeeld wegens seksueel misbruik van een minderjarige jongen. Hij reisde in 2007 naar Cambodja en is daar nu aangehouden wegens vergelijkbare delicten.

Nederland heeft de autoriteiten in Cambodja niet op de hoogte gebracht van het verleden van de man, aldus Terre des Hommes.

Volgens de organisatie wist de Nederlandse ambassade al in een vroeg stadium dat de zeilinstructeur in Cambodja verbleef. Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) spreekt dat tegen.

Liaison

In Bangkok is een liaison-officier gevestigd die ook Cambodja onder zijn hoede heeft. Deze officier wist niet dat de man in Cambodja was. Vijf dagen voor zijn arrestatie werd het wel bekend. Toen heeft de officier de autoriteiten op de hoogte gesteld, aldus de KLPD-woordvoerder.

Partnerorganisatie APLE van Terre des Hommes leverde een belangrijke bijdrage in het verzamelen van bewijs tegen de man.

Dat heeft geleid tot zijn aanhouding. Zelfs zijn arrestatie was voor de ambassade geen reden om in actie te komen en contact te zoeken met politie en justitie in Cambodja, aldus een woordvoerder van Terre des Hommes vrijdag. In reactie hierop zegt de woordvoerder van het KLPD dat toen de acute noodzaak weg was voor de liaison-officier om naar Cambodja te gaan.

Niet eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een in Nederland veroordeelde pedoseksueel naar een ander land gaat om dezelfde daden te begaan, aldus Terre des Hommes.

Volgens directeur Albert Jaap van Santbrink is ''een goede uitwisseling van informatie tussen landen een absolute voorwaarde om verdachten van seksuele misdrijven tegen kinderen succesvol te kunnen vervolgen."

Zondag besteedt Peter R. de Vries in zijn programma aandacht aan de zaak.