RIJSWIJK - Slachtofferorganisatie Klokk vindt de uitkomst van het Deetman-eindrapport ''schokkender'' dan verwacht.

Vrijdag werd bekend dat er tussen de 10.000 en 20.000 minderjarigen slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik binnen katholieke instellingen. Klokk vindt de afwachtende houding van de kerk ''weinig hoopvol voor de toekomst''.

Klokk vindt dat ook fysiek een geestelijke mishandeling onderzocht had moeten worden en vindt dat verjaring van ernstige misdrijven tegen minderjarigen niet mag uitmonden in vrijblijvende aanbevelingen.

Weinig vertrouwen

Klokk zegt verder dat slachtoffers na de uitspraak "Wir haben es nicht gewusst'' van kardinaal Ad Simonis nog weinig vertrouwen hebben in een integere aanpak van erkenning en genoegdoening door de kerk.

De kardinaal deed de beladen uitspraak vorig jaar in maart, maar bood in dezelfde week zijn excuses aan en noemde zijn woorden ''achteraf ongelukkig gekozen''.

Slachtofferorganisatie Mea Culpa toonde zich vrijdag teleurgesteld over de reikwijdte van het onderzoek.

Gemiste kans

Woordvoerder Bert Smeets noemde het een gemiste kans dat Deetman zich niet boog over geweld en opsluitingen in kerkelijke instellingen. Dan had volgens hem ook de relatie tussen dat geweld en het seksuele misbruik gelegd kunnen worden.

In dat geval zou het aantal claims vele malen hoger zijn geweest, aldus Smeets. Volgens Mea Culpa zijn ten minste 10.000 kinderen slachtoffer geworden van systematisch lichamelijk en geestelijk geweld. Dat kost de maatschappij volgens Mea Culpa nu nog steeds veel geld aan therapieën, werkuitval en medicijnen.

Buitenland

De conclusies van de commissie-Deetman over seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk zijn ook groot nieuws in het buitenland.

De Britse omroep BBC, het Amerikaanse CNN en de Arabische nieuwszender al-Jazeera hebben vrijdag een uitgebreid bericht op de hoofdpagina van hun internetsite staan.

Ook bijvoorbeeld de Duitse media Frankfurter Allgemeine en Die Welt, de Belgische De Standaard en de Ierse krant The Irish Times hebben uitgebreide artikelen gepubliceerd over het rapport.