RIJSWIJK - Tussen de 10.000 en 20.000 kinderen zijn tussen 1945 en 1985 misbruikt in katholieke instellingen.  

Die berekening heeft de Deetman-commissie gemaakt in het onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Dat stelde journalist Joep Dohmen van NRC Handelsblad donderdag in het televisieprogramma Pauw en Witteman over het eindrapport van de Deetman-commissie.

Dat rapport over het wetenschappelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen katholieke instellingen verschijnt vrijdag. Volgens Dohmen gaat het voornamelijk om slachtoffers die destijds tussen de 11 en 14 jaar waren.

Toegedekt

De journalist van NRC Handelsblad zei niet het hele rapport te hebben gezien, maar wel onder meer het aantal slachtoffers. Hij zei dat 'iedereen' binnen de kerk op de hoogte was: de verantwoordelijke kerkbestuurders, de bisschoppen, de oversten van de congregaties. Volgens hem zijn er zaken toegedekt en binnenboord gehouden.

Volgens Dohmen gaat in het in de meeste gevallen om betastingen en aanrakingen en in een kleiner aantal gevallen om ernstiger misbruik zoals verkrachting. 

Bischoppen

De bisschoppen Frans Wiertz van Roermond en Antoon Hurkmans van Den Bosch zijn volgens de journalist de enige twee bisschoppen van de huidige Nederlandse Bisschoppenconferentie die al actief waren binnen de kerk toen de gevallen van misbruik speelden.

De commissie-Deetman heeft sinds augustus vorig jaar wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de aard en omvang van seksueel misbruik binnen katholieke instellingen. Vrijdag verschijnt het volledige rapport.