DEN HAAG - Utrecht en Rotterdam willen niet dat er snelheidsverhogingen komen op sommige stukken snelweg langs de steden. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) wil de maximumsnelheden die er nu gelden, heroverwegen.

Rotterdam wil niet dat de snelheid op de A13 bij Overschie wordt verhoogd van 80 naar 100, omdat dat slecht zou zijn voor de gezondheid van de bewoners van de deelgemeente. De kwaliteit van de lucht wordt er namelijk slechter.

En Utrecht denkt dat het ten koste gaat van de luchtkwaliteit en grotere geluidsoverlast veroorzaakt, als auto's op de A12 variabel 130 kilometer mogen rijden en op de parallelbanen tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten 100 in plaats van 80.

Ook is volgens het college in Utrecht een hogere maximumsnelheid niet goed voor de gezondheid van Utrechters. De beperkte winst in reistijd voor automobilisten weegt daar niet tegen op, vinden B en W.

De minister heeft van de gemeenten een brief met de bezwaren gekregen.

Amsterdam

Een woordvoerster van de Amsterdamse wethouder Eric Wiebes van Verkeer zei dat Amsterdam de minister niet heeft benaderd over de maximumsnelheid op de Ring Amsterdam.

In de plannen van Schultz van Haegen gaat ook op de A10 de snelheid omhoog van 80 naar 100 km. De raadscommissie Verkeer vergadert donderdag over de kwestie.

Op de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag wordt sinds 2009 een systeem van dynamische snelheden toegepast. Afhankelijk van het tijdstip geldt er richting het Prins Clausplein 80 of 100 kilometer per uur.