ALMELO - Burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld houdt dinsdagavond een toespraak aan het begin van een stille tocht voor de vrijdag doodgeschoten caissière van de C1000 in Almelo.

De stille tocht begint met een korte herdenking, zo heeft de gemeente maandag laten weten.

De tocht van ongeveer 3 kilometer lang begint en eindigt bij winkelcentrum De Schelfhorst, waar het drama zich afspeelde. De route voert langs het huis van het 18-jarige meisje uit Almelo. Na afloop zorgen ondernemers uit het winkelcentrum voor koffie voor de deelnemers.

De tocht is een initiatief van familie en vrienden van het slachtoffer, die deelnemers vragen om een witte of roze roos en een lampion mee te brengen. De familie van het meisje heeft gevraagd om het ouderlijk huis niet in beeld te brengen. Ook willen zij de pers niet te woord staan, zegt de gemeente.

De gemeente verwacht een grote opkomst voor de tocht. De politie is aanwezig om de stoet in goede banen te leiden.

Dienstwapen

Het Openbaar Ministerie verwacht pas dinsdag te kunnen zeggen of het dienstwapen, dat vrijdagavond bij het lichaam de schutter werd gevonden, ook het wapen is dat de man heeft gebruikt om de caissière en zichzelf dood te schieten.

Het Nederlands Forensisch Instituut NFI onderzoekt dat zo snel mogelijk. Ook kon het OM maandag nog niet bevestigen of de man en het meisje inderdaad een relatie hadden gehad, zoals iedereen aanneemt. Bij de C1000, die maandag de deuren weer opende, zijn maandag veel bloemen en kaarten afgegeven.

Rijksrecherche

Of de man vooraf mededelingen over zijn plannen heeft gedaan op internet is onderwerp van onderzoek, aldus het OM. Aan het onderzoek werkt ook de Rijksrecherche mee, aangezien de 25-jarige man een politieagent in opleiding was. Zo zou hij ook in bezit van een dienstwapen van de politie zijn gekomen.

De burgemeesters van de veiligheidsregio Twente hebben maandag hun grote dank en waardering uitgesproken voor het optreden van de hulpdiensten vrijdagavond.

Volgens hen bewees daar zich het nut van veelvuldig samen oefenen en overleggen. In de veiligheidsregio werken brandweer, politie, gemeenten en geneeskundige hulp samen.

Schietpartij Almelo