EINDHOVEN - De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een tuchtklacht ingediend tegen een arts van slaapcentrum Kempenhaeghe in Heeze, die werd ontslagen omdat hij aan 490 patiënten ten onrechte ademhalingsapparatuur zou hebben voorgeschreven.

De inspectie heeft twee longartsen naar 34 dossiers laten kijken en zegt dat de slaapgeneeskundige aanvragen voor hulpmiddelen heeft vervalst en patiënten heeft blootgesteld aan onnodige en mogelijk schadelijke therapie.

Zijn dossiers voldeden niet aan de norm, aldus de inspectie.

Ontslagen

De grondlegger van Kempenhaeghe werd in 2009 ontslagen. Vanaf 2003 had hij in 490 van in totaal 600 geïnventariseerde gevallen onnodig ademhalingsapparatuur voorgeschreven, concludeerde het slaapcentrum. De schade werd toen geraamd op enkele tonnen.

Patiënten gebruiken de apparatuur 's nachts om stilstand van de ademhaling te voorkomen.

De klacht van de inspectie kwam maandag kort aan de orde bij het regionaal tuchtcollege voor de gezondheidszorg in Eindhoven. De behandeling liet op zich wachten omdat de inspectie de 34 geanonimiseerde dossiers tot dusver voor zichzelf heeft gehouden.

Abominabele handschrift

De arts wilde maandag niet ingaan op zijn kant van het verhaal. Zijn advocate meent dat de klacht afgewezen moet worden omdat de inspectie haar werk niet goed heeft gedaan. ''Het onderzoek loopt al 2 jaar. Hoeveel kans moet de inspectie krijgen om haar klacht te onderbouwen?’’, vroeg raadsvrouw Maud de Groot zich af.

De slaapgeneeskundige erkende maandag wel dat zijn abominabele handschrift heeft bijgedragen aan een slechte dossiervorming. De man vertelde dat hij nog steeds ‘zeer actief’ is in het vak. Hij werkt bijvoorbeeld nog voor slaapcentrum SEIN in Zwolle en zit in het bestuur van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO).

Het tuchtcollege bepaalt op 19 januari hoe de zaak verder gaat.