MAURIK ( ANP) - De vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog die zaterdag werd ontmanteld in Elst is zondag tot ontploffing gebracht op het Eiland van Maurik in Maurik (Gelderland).

Dat heeft een woordvoerder van de gemeente Buren, waar Maurik onder valt, gezegd.

De ontmanteling van de bom door de EOD verliep zaterdag in Elst zonder problemen. Ruim 3700 inwoners van het Utrechtse plaatsje en ongeveer 150 inwoners van Ingen en Eck en Wiel in Gelderland moesten zaterdagochtend urenlang binnenblijven.

Afgesloten

Een gebied in een straal van bijna anderhalve kilometer rondom de bom was afgesloten voor alle weg-, lucht-, scheepvaart- en spoorverkeer. Het vee moest worden binnengehaald.

Betrokken bewoners was aangeraden hun gordijnen of luxaflex te sluiten, zodat ze niet getroffen konden worden door rondvliegend glas als de bom onverhoopt toch mocht exploderen.

Het explosief werd dinsdag ongemerkt opgeschept tijdens werkzaamheden in Weesp en kwam met een zandtransport mee naar een grintgat in de Nederrijn bij Ingen.

Pas bij het lossen van het zand werd de zware bom opgemerkt. De 1000-ponder is toen direct gestabiliseerd en op een baggerschip geborgen.