AMSTERDAM - Het stormachtige herfstweer houdt ook de komende week aan. Wolken, regen en wind bepalen voorlopig het weerbeeld.

Dinsdag- en vooral vrijdagnacht kan de wind uitgroeien tot een storm. Daarbij krijgen de noordelijke kustprovincies en de Randstad het het zwaarst te verduren. Vrijdag is zelfs een zware storm mogelijk.

De winter lijkt door het herfstweer nog ver te zoeken. Het natte weer volgt op een week waarbij Nederland vooral woensdag en donderdag te maken had met harde wind. De windstoten bereikten lokaal snelheden tot boven de 100 kilometer per uur.

Het stormachtige weer is volgens Weerplaza een teken dat de winter dichterbij komt. Koude lucht botst op de oceaan tegen warme lucht uit het zuiden. Deze grote temperatuurverschillen zorgen voor de stormen die zich de komende weken over Europa verspreiden.

Noord-Europa

De afgelopen weken hebben vooral Noorwegen, Denemarken en Schotland te maken gehad met flinke stormen.

Waar in Nederland alleen lokaal windkracht 9 werd bereikt werd daar windkracht 11 gemeten. De komende week verschuift het zwaartepunt naar Ierland, Engeland en het kustgebied van Bretagne tot aan Denemarken.