RHENEN - Ruim 3700 inwoners van het Utrechtse Elst en ongeveer 150 inwoners van Ingen en Eck en Wiel in Gelderland moesten zaterdag urenlang binnenblijven.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie EOD was bezig met het ontmantelen van een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog aan de oever van de Nederrijn. De operatie begon om 10 uur 's ochtends.

Het ontmantelen is probleemloos verlopen, liet de gemeente Rhenen rond 13.00 uur weten. De burgemeester gaf vlak voor 13.00 uur na overleg met de Explosieven Opruimingsdienst Defensie EOD het sein veilig.

Een gebied in een straal van bijna anderhalve kilometer rondom de bom is afgesloten voor alle weg-, lucht-, scheepvaart- en spoorverkeer. Het vee is binnengehaald. Betrokken bewoners is aangeraden hun gordijnen of luxaflex te sluiten, zodat ze niet getroffen kunnen worden door rondvliegend glas als de bom zou exploderen.

Binnen blijven

De gemeente meldde rond 11 uur dat alle inwoners in het gebied zich voor zover bekend goed houden aan het gebod om binnen te blijven.

Het explosief werd dinsdag ongemerkt opgeschept tijdens werkzaamheden in Weesp en kwam met een zandtransport mee naar een grintgat in de Nederrijn bij Ingen. Pas bij het lossen van het zand werd de zware bom opgemerkt. De 1000-ponder is toen direct gestabiliseerd en op een baggerschip geborgen. De politie heeft het schip sindsdien bewaakt.