AMSTERDAM - Ondanks de Amsterdamse zedenzaak zijn op de meeste kinderdagverblijven niet de hele dag twee volwassenen aanwezig.

Dat concludeert het televisieprogramma Eenvandaag zondag uit een onderzoek dat het samen met de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak heeft uitgevoerd.

Maandag is het een jaar geleden dat de Amsterdamse zedenzaak met hoofdverdachte Robert M. aan het licht kwam.

Vier ogen

Zestig procent van de negenhonderd ondervraagde medewerkers in de kinderopvang zegt dat niet de hele dag 'vier ogen' toezicht aanwezig zijn. Een dubbel toezicht was een van de belangrijkste aanbevelingen van de commissie Gunning. Die onderzocht hoe herhaling van de Amsterdamse zedenzaak kan worden voorkomen.

Dubbel toezicht kan worden geregeld door twee gediplomeerde medewerkers op een groep te zetten, maar het kan ook door stagiaires in te schakelen of door iemand mee te laten kijken door een glazen wand.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) overweegt het inzetten van twee volwassenen per groep wettelijk te verplichten. Hij reageert zaterdagavond in de uitzending.

Verplicht

Van de ondervraagde medewerkers staat 63 procent achter de verplichting. Toch zegt 49 procent dat de invoering op het eigen kinderdagverblijf niet haalbaar is. Door bezuinigingen zou hier niet genoeg geld voor zijn.

Het idee van dubbel toezicht is dat eventuele pedofielen niet meer stiekem kinderen kunnen misbruiken. Toch denkt bijna twee derde (65 procent) dat iemand die kwaad wil altijd wel zijn gang kan gaan.

Kwaadwillenden

"Als de groep buiten speelt en één kind moet naar het toilet, moet dan ook de hele groep naar binnen?", merkt een ondervraagde op. Een ander wijst erop dat kwaadwillenden ook 'onder vier ogen' kansen krijgen. "Bijvoorbeeld tijdens pauzes, slaapkamerdiensten, tijdens plasmomentjes of bij het buitenspelen."

Sinds de zedenzaak worden mannelijke crècheleiders vaker door ouders beschuldigd van misbruik, zegt begeleider van mannen in de kinderopvang Lauk Woltring zaterdag in Trouw. Ook komt het vaker voor dat ouders eisen stellen, bijvoorbeeld dat hun kind niet wordt verschoond door een man.