HEERENVEEN - Aanleg, beheer en onderhoud van een nieuwe spoorlijn tussen Groningen en Heerenveen vallen veel duurder uit dan voorzien.

Uit berekeningen blijkt dat aanleg van de spoorlijn 700 miljoen euro kost, terwijl er slechts 577 miljoen euro beschikbaar is. Dat maakte de provincie Friesland vrijdag bekend.

De spoorlijn moet worden gefinancierd uit compensatiegelden die het Noorden kreeg toen de Zuiderzeelijn werd afgeblazen. Het geld is bestemd voor de ontwikkeling van de economie en bereikbaarheid van de regio.

Aanvankelijk werd er nog van uitgegaan dat 577 miljoen euro voldoende was. Dan zou de spoorlijn niet direct voor snelheden tot 200 kilometer per uur geschikt zijn maar voor 140 kilometer per uur, zoals gebruikelijk in Nederland.

Ook het beheer en onderhoud vallen duurder uit, zo blijkt uit nader onderzoek van het projectbureau. Die kosten moeten door de provincies Friesland en Groningen zelf worden betaald. In het voorjaar van 2012 moet duidelijk worden of de spoorlijn haalbaar is.