ROTTERDAM - In de gemeente Rotterdam, Maassluis, Schiedam en Vlaardingen zijn als gevolg van het hoogwater vrijdag op enkele plaatsen kades ondergelopen.

Dat heeft de politie gemeld. De brandweer is uitgerukt om de ondergelopen ruimtes leeg te pompen.

De wateroverlast is het gevolg van de hoogwaterstand waar de regio Rotterdam vrijdag mee te maken heeft. Het water steeg meer dan verwacht waardoor de schuiven die het riool van de Maas hadden moeten afsluiten, vrijdag bleven openstaan.

Daardoor liep het water de kelders in, meldde een woordvoerster van de politie. De schuiven zijn inmiddels gesloten, aldus de woordvoerster.

Waterpeil

Een combinatie van een flinke westerstorm en vloed hebben vrijdag geleid tot een hoog waterpeil. Om die reden is de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland alvast gereed gemaakt voor een eventuele sluiting.

De Maeslantkering sluit bij een waterstand vanaf 3 meter. Rijkswaterstaat verwacht niet dat vrijdag die stand bereikt wordt, meldde een woordvoerster.

Mogelijk is de wateroverlast het gevolg van de hoogwaterstand waar de regio Rijnmond mee te maken heeft. De hulpdiensten doen momenteel onderzoek naar de oorzaak.

Wateroverlast in regio Rotterdam