DEN HAAG - Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) heeft vrijdag afspraken met de universiteiten bekrachtigd voor het verbeteren van de onderwijskwaliteit.

Hij zei dat na afloop van de ministerraad.

In de afspraken met de vereniging van universiteiten (VSNU) is vastgelegd welke prestaties de universiteiten in 2015 gerealiseerd moeten hebben en wat Zijlsta zal doen om dit mogelijk te maken.

De afspraken zijn gekoppeld aan voorwaardelijke financiering. ''Wie zijn afspraken uiteindelijk niet nakomt, zal dat merken in zijn portemonnee”, aldus de staatssecretaris. Komend jaar zullen de afspraken per universiteit verder worden uitgewerkt.

Onderwijsprogramma

Belangrijkste doel is volgens Zijlstra de kwaliteit op universiteiten te vergroten. Het onderwijsprogramma wordt daarom intensiever en uitdagender.

Ook moet ervoor worden gezorgd dat de juiste student op de juiste plek terechtkomt, om daarmee studie-uitval te voorkomen. Daarnaast moet de kwaliteit van docenten omhoog.

Verder wil Zijlstra met de afspraken bereiken dat het onderwijs meer wordt gedifferentieerd, bijvoorbeeld door het creëren van zogeheten excellentietrajecten, brede bachelors of het vormen van graduate schools.

Uitblinken

Daarnaast moeten universiteiten kiezen op welk studiegebied ze willen uitblinken. Daardoor moet elke universiteit op enkele gebieden tot de wereldtop gaan behoren.

De staatssecretaris wil komende maandag vergelijkbare afspraken definitief maken met de hogescholen. Vorige week werd al een principeakkoord gesloten.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) doet het akkoord af als een 'papieren tijger'. Het heeft geen draagvlak omdat het niet gedragen wordt door studenten en docenten, zegt de organisatie in een reactie.