RIJSWIJK - Mensen die zondag met het openbaar vervoer reizen, moeten rekening houden met gewijzigde vertrektijden. Vanaf 11 december is een nieuwe dienstregeling van kracht.

De NS heeft met name in de Randstad wijzigingen doorgevoerd en ook regionale vervoerders hebben de tijden aangepast.

Het is gebruikelijk dat vervoerders op de tweede zondag van december de dienstregeling aanpassen. De tijden zijn via internet en op de stations na te lezen. Vorig jaar stopte de NS met het uitgeven van het papieren spoorboekje.

Vooral in de Randstad, Flevoland en Zeeland verandert veel. Omdat meer treinen via de hogesnelheidslijn gaan rijden, wordt de dienstregeling tussen Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem, Schiphol en Amsterdam aangepast.

Verbeteringen

Reizigersorganisatie Rover ziet vooral verbeteringen, al kreeg de belangenvereniging de afgelopen tijd ook klachten binnen.

Zo zijn mensen die vanuit Alkmaar naar Den Haag Centraal willen langer onderweg, net als reizigers tussen Zeeland en Schiphol.

Ook kreeg Rover klachten binnen uit Haarlem, waar Connexxion een aantal buslijnen schrapt. ''Op verschillende plaatsen in het land zien we de gevolgen van bezuinigingen op het ov'', zei een woordvoerder van Rover. ''Dat gaan we de komende tijd steeds vaker merken.''