RIJSWIJK - De komende jaarwisseling zullen politie en justitie weer hard optreden tegen ongeregeldheden. Dat liet het Openbaar Ministerie donderdag weten.

Dit jaar gaat justitie de rechter vragen hogere straffen dan voorheen op te leggen bij mensen die vuurwerkbommen laten ontploffen.

Voor de opsporing van deze personen is een speciaal team samengesteld, dat er vooral op is gericht om makers van vuurwerkbommen via internet op te sporen. Veel van hen gebruiken de digitale snelweg namelijk als podium om te laten zien wat ze hebben gemaakt.

Bij de vorige jaarwisseling vielen twee doden door zelfgemaakte vuurwerkbommen. Van de 710 gewonden die in ziekenhuizen werden behandeld, waren bij meer dan een op de vijf gevallen illegaal vuurwerk of zelfgemaakte bommen in het spel.

In het hele land zullen snelrechtzittingen worden gehouden om relschoppers binnen heel korte tijd te berechten.

Zwaardere straffen

Het OM gaat zwaardere straffen dan normaal eisen voor misdragingen die tijdens oud en nieuw worden begaan. Behalve gevangenisstraf kan het bijvoorbeeld gaan om een straatverbod tijdens de volgende jaarwisseling.

Net als voorgaande jaren zal geweld tegen politiemensen en hulpverleners nog strenger worden bestraft als het aan het OM ligt. Normaal wordt een sanctie voor dit soort misdrijven al verdubbeld. Tijdens oud en nieuw komt daar nog eens 50 procent bij.