AMSTERDAM - Rijkswaterstaat verwacht dat op verschillende plaatsen langs de kust vrijdag hoogwater zal zijn door de storm.

Dat komt aan de kust gemiddeld eens in de twee jaar voor. Mogelijk wordt donderdagavond een officiële waarschuwing uitgegeven aan waterkeringbeheerders, zodat die zich kunnen voorbereiden.

De kust is ingedeeld in zes sectoren. De verwachting is dat in vijf daarvan vrijdagmiddag en -avond door de storm hoge waterstanden zullen ontstaan.

De waarschuwing staat los van een eventuele waarschuwing of een weeralarm van het KNMI. Daar is vooralsnog geen sprake van.

Op dit moment is sprake van code geel, met waarschuwingen voor harde windstoten. Bij oranje wordt gewaarschuwd voor extreem weer en bij code rood wordt een weeralarm afgegeven.

Windstoten

Er trekt momenteel een buienlijn over het land die hardere windstoten met zich meebrengt. Volgens Weeronline zijn vooral in Friesland en Noord-Holland windstoten mogelijk van meer dan 120 kilometer per uur. De krachtigste windstoot tot nu toe is gemeten bij IJmuiden en was 106 kilometer per uur.

Het stormachtige weer houdt volgens Weeronline ook vrijdag nog aan. Wel is er 's ochtends nog wat ruimte voor zon.

Bekijk de actuele weersverwachting op onze weerpagina