AMSTERDAM - De politie heeft donderdagmiddag op het Beursplein in Amsterdam veertien demonstranten van de protestbeweging Occupy Amsterdam aangehouden.

Ze weigerden volgens een politiewoordvoerster bevelen op te volgen.

''We hebben ze gevraagd om weg te gaan, dat hebben ze niet gedaan'', zegt de woordvoerster. Volgens haar boden de demonstranten geen verzet bij de aanhouding en bleef de sfeer gemoedelijk.

De aangehouden betogers zijn met een bus van het GVB afgevoerd naar het politiebureau. In opdracht van burgemeester Eberhard van der Laan wordt het tentenkamp op het Beursplein donderdag opgeschoond.

Teruggeven

Occupy moet onder meer driekwart van het plein teruggeven en aan tal van andere voorwaarden voldoen op het gebied van hygiëne en brandveiligheid.

Op het Beursplein reed in de middag een bezemwagen van de gemeente rond. Ook waren de betogers zelf met bezems in de weer. In een vrachtwagen van de gemeente lagen enkele restanten van tenten en spandoeken die weg moesten.

Occupy'ers spreken van een gemoedelijke sfeer op het plein waar ze al ruim 7 weken verblijven. Volgens psychologiestudente Coline van Nunspeet (23) waren veel betogers blij dat de gemeente en politie hen hielpen het plein schoon te maken zoals zij dat zelf ook al wilden.

Voortzetten

De betogers zijn tevreden dat ze hun protest kunnen voortzetten, ook al is het op een kleiner gedeelte van het plein aan het Damrak. Van Nunspeet wijst erop dat veel van de betogers normale mensen zijn: ''We zijn niet allemaal hippies, werklozen en communisten.''

Politieagenten te paard kijken vanaf de rand van het Beursplein toe op de schoonmaakactie.

Gemeente grijpt bij Occupy in