KAMPEN - In Kampen zijn negen huizen met in totaal 13 bewoners donderdagmorgen nog steeds niet toegankelijk na de grote brand van dinsdagavond.

Negen bewoners hebben ondertussen zelf vervangend onderdak gevonden, voor vier mensen heeft de gemeente iets geregeld, aldus een woordvoerder.

De andere huizen die bewoners dinsdagavond moesten achterlaten zijn woensdagavond laat, toen de brandweer het vuur eindelijk definitief had geblust, weer vrijgegeven.

De meeste bewoners krijgen in de loop van donderdagochtend weer stroom en gas. In Kampen en omgeving is een doordringende rooklucht te ruiken.

Schoenenwinkel

De brand ontstond in een schoenenwinkel, maar over de oorzaak is nog niets bekend. Donderdag is nog een justitieel en een technisch onderzoek aan de gang. Over de schade die het vuur heeft veroorzaakt kon de gemeente donderdag evenmin iets zeggen. Twee historische panden zijn volledig verwoest, 20 andere woningen en winkels hebben schade opgelopen.

Een deel van de Kamper binnenstad blijft nog enkele dagen afgesloten wegens noodzakelijke sloopwerkzaamheden. Veel bewoners kunnen alleen via achterommetjes hun huis bereiken.