RHENEN - Bewoners van het Utrechtse Elst (gemeente Rhenen) en het Gelderse Ingen en Eck en Wiel (gemeente Buren) moeten vanaf zaterdagmorgen 10 uur enkele uren binnenblijven.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) demonteert dan de maandag bij Ingen aangetroffen bom uit de Tweede Wereldoorlog. De bom ligt nu onder politiebewaking op een baggerschip in de Nederrijn.

Dat hebben de burgemeesters van Rhenen en Buren en de EOD donderdag gezegd. Ruim 1500 mensen aan weerszijden van de rivier krijgen donderdag een brief met uitleg in de bus.

Een gebied met een straal van 1320 meter rondom de 1000-ponder wordt zaterdag afgesloten. Dat betekent dat ook het weg-, lucht- en spoorverkeer wordt stilgelegd, aldus de gemeenten, die 'ramptoeristen' dringend oproepen weg te blijven.

Demontage

Ook het veer Ingen-Elst over de Rijn gaat uit de vaart. De EOD kon donderdag nog niet zeggen hoeveel tijd nodig is voor demontage van de bom, die elders tot ontploffing wordt gebracht. De bom is overigens stabiel, aldus de EOD.

De zware vliegtuigbom kwam dinsdag mee met een zandtransport uit het centrum van Weesp. Het projectiel was ongemerkt opgeschept en werd met de rest van het zand gestort in een grintgat langs de Nederrijn bij Ingen.

Direct na het opmerken van de bom werd de scheepvaart stilgelegd. De EOD verplaatste de 1000-ponder dinsdag naar het baggerschip.