AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat donderdagmiddag de orde handhaven op het Beursplein bij het tentenkamp van de protestbeweging Occupy.

Agenten zien er bijvoorbeeld op toe dat demonstranten 'illegale' tenten weghalen. Dat heeft de woordvoerster van de burgemeester donderdag gezegd.

Volgens de zegsvrouw hebben de Occupy'ers veel eisen van de burgemeester ingewilligd, maar nog niet genoeg.

Vooral de brandveiligheid, hygiëne en constructie van sommige tenten moeten beter. Ook is het tentenkamp nog te groot. Van der Laan heeft dat ook laten weten in een brief aan de betogers.

De burgemeester besloot tot de strengere handhaving na overleg binnen de zogeheten vijfhoek op het Amsterdamse stadhuis. De vijfhoek bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, politie, het Openbaar Ministerie, de brandweer en de GGD.

Brief

Van der Laan liet dinsdag per brief weten dat de betogers donderdagochtend voor tien uur aan een groot aantal voorwaarden moesten voldoen. Zo moesten zij driekwart van het plein teruggeven aan de stad.

Behalve inkrimping wilde de burgemeester dat voortaan maximaal vier personen 's nachts op het plein zouden overnachten.

Ook liet hij de GGD eisen opstellen over de hygiëne en de sanitaire voorzieningen op het kamp, die de Occupy'ers onverwijld dienden op te volgen. Hetzelfde gold voor de aanwijzingen van de brandweer.

Politie, brandweer en GGD beoordeelden de situatie donderdag opnieuw.

Gemeente grijpt bij Occupy in