AMSTERDAM - Een debat in het Amsterdamse debatcentrum De Balie is woensdagavond verstoord door moslimextremisten.

Agenten hebben hierbij moeten ingrijpen, bevestigt een woordvoerder van de politie.

Bij het debat spraken de Canadese schrijfster Irshad Manji en GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi over modernisering binnen de islam. Volgens Manji waren het Belgische extremisten die de bijeenkomst verstoorden.

Manju heeft aangifte gedaan bij de Amsterdamse politie. ''Het verstoren van het debat laat zien dat het ook in Nederland nodig is om over de vrije en gematigde islam te blijven praten," reageerde Dibi na afloop. Hij was niet geschrokken, wel strijdbaar.

Eieren

Zo'n twintig radicale moslims, vermoedelijk van de beweging Sharia4belgium riepen leuzen en gooiden met eieren, zo schrijven aanwezigen op Twitter.

Ook eisten ze dat Manji, die zou zijn bespuugd, en Dibi het podium zouden verlaten. "Ondanks verzoek van de politie om daar gehoor aan te geven, is het antwoord: nee", aldus Dibi.

De agenten hebben de extremisten rond 21.30 uur uit de zaal verwijderd. Daarbij zouden twee arrestaties zijn verricht. Het debat is daarna hervat.

Wilders

PVV-leider Geert Wilders noemt het een 'zeer kwalijk incident'. "Tofik Dibi verdient geen eieren van radicale moslims", twittert hij. "Hij moet kunnen zeggen wat hij wil."