HEERLEN - Mogelijk is een ondergrondse holte op een diepte van tussen de 30 en 55 meter de oorzaak van de verzakking van een deel van winkelcentrum 't Loon in Heerlen.

Dat blijkt uit een woensdag door de gemeente Heerlen vrijgegeven geologisch onderzoek.

Het gaat vooralsnog om een veronderstelling. De holte kan veroorzaakt zijn door uitspoeling van kalklagen. Tien jaar geleden verzakte door onopgehelderde oorzaak vlakbij 't Loon een stuk grond van 15 kubieke meter.

Het ontstaan van holtes op meer dan 30 meter diepte is een langdurig proces. Het is mogelijk veroorzaakt door de aardbeving van 1992.

Aan de mijngangen als oorzaak wordt getwijfeld. Dan zou de verzakking groter zijn. Ook stromend grondwater als oorzaak wordt onwaarschijnlijk geacht.

Dat kan niet tot het verlies van zoveel zand hebben geleid. Ook stijgend mijnwater lijkt geen oorzaak. Sterker nog, dat zou juist voor tegendruk onder kleilagen kunnen zorgen, aldus het rapport.

Voorspoedig

De sloop van een deel van het winkelcentrum verloopt voorspoedig. Dat zei aannemer Wim Beelen waan het eind van de eerste sloopdag.

Er wordt twee uur per dag langer gewerkt dan het plan was, omdat het minder gevaarlijk is dan eerst leek, zei Beelen. De slopers beginnen om 6 uur 's ochtends en werken nu door tot 20 uur, en niet zoals eerder gepland tot 18 uur. ''We hebben voldoende zicht en voor 20 uur zijn we niemand tot last'', aldus Beelen.

De sloper gaat eerst het onveilige van het veilige deel van het bouwwerk scheiden door op de scheiding te slopen. ''Daarna is het gevaar geweken'', zei Beelen. Als het moet kan de sloper ook 24 uur per dag werken, was eerder afgesproken.

Sloop winkelcentrum Heerlen begonnen