KAMPEN - De brandweer verwacht zeker tot woensdagavond zes uur werk te hebben aan het blussen en nablussen van brand, die dinsdagavond uitbrak in het historische centrum van Kampen.

Er zijn nog steeds kleine vuurhaarden. Dat hebben brandweer en gemeente woensdag gezegd. Zeker 20 panden blijven voorlopig afgesloten.

Ook een deel van de gebouwen van de Theologische Universiteit, waaronder de unieke theologische bibliotheek, is gesloten.

Tientallen bewoners van de binnenstad moeten wachten op het sein dat zij terug naar huis kunnen.

Uitgebrand

Door de brand zijn twee panden volledig uitgebrand. Andere, deels middeleeuwse panden zijn beschadigd. Het gaat om winkels en woningen in de Oudestraat, de Hofstraat, het Muntplein en de Geerstraat.

Dit gebied is afgezet en gas en stroom zijn afgesloten. De politie bewaakt de winkels om plundering te voorkomen. Woensdag is begonnen met sloop van een aantal gebouwen om de brandweer de ruimte te geven om te blussen.

nVWA

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) inspecteert woensdag samen met ondernemers voorraden in winkels die niet zijn uitgebrand, maar die wel flinke rook- en roetschade hebben opgelopen. Veel goederen en etenswaren moeten worden weggegooid, verwacht de nVWA. Voor zover bekend is er geen asbest vrijgekomen.

Over de schade die de brand heeft aangericht, kon de gemeente nog niets zeggen.

Brand centrum Kampen