SCHIPHOL - Door de harde wind is de gemiddelde vertraging op Schiphol in de loop van de middag opgelopen tot 60 minuten.

Er zijn ook enkele uitschieters naar boven, aldus een luchthavenwoordvoerder woensdagmiddag.

Schiphol verwacht niet dat de vertragingen zullen afnemen in de loop van de dag. ''Ook al omdat de wind nu uit het westen komt en dan hebben we sowieso minder baancapaciteit.''

Over de hele dag zijn tientallen vluchten, met name in Europa, geannuleerd.

Avondspits

De harde wind heeft nauwelijks effect op de avondspits. Dat meldt de Verkeersinformatiedienst. Rond 17.30 uur staat er 166 kilometer file op de snelwegen, wat niet ongebruikelijk is op dat tijdstip.

Er zijn volgens de VID ook nog geen vrachtwagens gekanteld door de wind, iets waarvoor werd gevreesd. Dat de storm vooralsnog weinig impact heeft op de files, heeft te maken met het ontbreken van neerslag.

Ook op het spoor zijn er vooralsnog weinig problemen door de storm die over het land trekt. Op drie plaatsen waaiden 's middags bomen op de rails, maar van grote overlast is geen sprake.

Westerstorm

De eerste najaarsstorm is een feit. Langs de kust is sprake van een westerstorm met windkracht 9, meldde het KNMI.

Aan de kust, maar ook landinwaarts, komen zware windstoten voor, waarvan de snelheden oplopen tot 100 kilometer per uur in het kustgebied.

Het KNMI verwacht dat het voorlopig nog wel even blijft stormen. Pas tegen middernacht moet het rustiger worden. Donderdag in de middag en avond neemt de wind weer toe en gaat het waarschijnlijk opnieuw stormen.

Bekijk alle lezersfoto's van het herfstweer op NUfoto

Stuur jouw foto van het herfstweer naar NUfoto