UTRECHT - Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht wil dat het zogeheten auditteam voetbalvandalisme onderzoek doet naar de rellen rond de voetbalwedstrijd FC Utrecht - FC Twente van zondag.

Hij heeft dat gevraagd aan de voorzitter van het team, burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere. Wolfsen heeft dit woensdag in een brief aan de gemeenteraad geschreven.

Tijdens en na de de wedstrijd liep het uit de hand. Buiten het stadion in Utrecht gebruikten fans geweld tegen de politie en moesten twee agenten waarschuwingsschoten lossen.

Het auditteam kan bij ernstige incidenten van voetbalvandalisme kortlopend, onafhankelijk feitenonderzoek instellen.

Een aantal partijen in de Utrechtse gemeenteraad vroeg zich af of burgemeester Wolfsen, politie en justitie het risico van de voetbalwedstrijd FC Utrecht - FC Twente niet te laag hebben ingeschat.

Vuurwerk

Utrechtfans zochten de confrontatie met de Twente-aanhangers, nadat uit het Twentevak vuurwerk was gegooid naar het Utrechtpubliek.

De politie is druk bezig met het binnenhalen en bekijken van beelden van de ongeregeldheden om relschoppers te kunnen oppakken. Ook wordt onderzocht welke Twente-aanhangers vuurwerk hebben gegooid.