AMSTERDAM - Motorclub Hells Angels verlaat vrijwillig het clubterrein aan de Wenckebachweg in Amsterdam en krijgt 400.000 euro mee van de gemeente.

Beide partijen hebben in de onteigeningsprocedure van het terrein overeenstemming met elkaar bereikt, maakte wethouder Maarten van Poelgeest woensdag bekend aan de gemeenteraad.

De Hells Angels zullen het terrein en het clubhuis uiterlijk 30 januari volgend jaar leeg opleveren. De gemeente heeft de grond van 5000 vierkante meter nodig voor de bouw van zo'n 350 woningen en de aanleg van een bedrijventerrein. De schadeloosstelling is vastgesteld door een onafhankelijk adviseur.

Jongerenclubhuis

Het jongerenclubhuis The Hangout werd dit jaar gesloopt. De rechtbank bepaalde begin november dat de gemeente de Hells Angels mocht dwingen hun clubhuis en twee loodsen af te breken. De tijdelijke vergunning voor de clubgebouwen was al in 2003 afgelopen.

De Hells Angels weigerden te vertrekken en hielden vol dat de gemeente een nieuw clubhuis op een andere locatie had toegezegd. De rechtbank concludeerde echter dat er nooit bindende toezeggingen door de burgemeester en wethouders of de gemeenteraad zijn gedaan.

Het is nog niet bekend waar de Hells Angels volgend jaar een nieuw onderkomen betrekken, reageerde een woordvoerder van de motorclub. ,,Daarover zijn we nog in beraad. We weten het nog niet''. De woordvoerder wilde niet inhoudelijk reageren op de overeenkomst met de gemeente.