KAMPEN - De Oudestraat in Kampen blijft woensdag gedeeltelijk afgesloten.

In het centrum van Kampen is de brand die dinsdagavond uitbrak nog steeds niet helemaal geblust.

Dat heeft de brandweer woensdag aan het begin van de middag gezegd. Aan de zijde van de Hofstraat zijn nog vuurhaarden. Tientallen bewoners van de binnenstad wachten nog op het sein dat zij terug naar huis kunnen.

nVWA

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) inspecteert woensdag samen met ondernemers voorraden in winkels die niet zijn uitgebrand, maar die wel flinke rook- en roetschade hebben opgelopen. Veel goederen en etenswaren moeten worden weggegooid, verwacht de nVWA. De gemeente heeft woensdagochtend opdracht gegeven de uitgebrande historische panden te slopen. Over de schade die de brand heeft aangericht, kon de gemeente nog niets zeggen.

Bewoners van ongeveer 15 panden hebben de nacht in het academiegebouw van de Theologische Hogeschool moeten doorbrengen, omdat de brand naar hun huizen dreigde over te slaan. Welke huizen woensdag afgesloten blijven, is volgens de brandweer nog niet precies bekend.

Schoenenzaak

De brand ontstond door nog onbekende oorzaak vroeg in de avond in een schoenenzaak. De brandweer kreeg het vuur lange tijd niet onder controle en enige tijd dreigde de vlammenzee over te slaan naar de Bovenkerk en de Theologische Bibliotheek.

Brandweerkorpsen uit Overijssel, Flevoland en Gelderland zijn de hele nacht bezig geweest met nablussen van de brand, die rond 1 uur onder controle was. Om alle tankautospuiten van water te kunnen voorzien, werd rond middernacht besloten daarvoor water uit de IJssel op te pompen.

Volgens de brandweer kunnen er in de eeuwenoude, deels houten panden makkelijk nog ergens smeulende plekken verborgen zitten. Het gebied wordt daarom vooralsnog niet vrijgegeven.

Brand centrum Kampen