ROTTERDAM - Er moet alsnog een onderzoek komen naar verbetering van de doorstroming van het verkeer op de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem.

Dat schrijven Havenbedrijf Rotterdam, de provincie Zuid-Holland, gemeenten en bedrijven in een brief aan de Tweede Kamer.

Zij verwachten dat dit onderzoek uitwijst dat met eenvoudige maatregelen die niet te veel kosten verlichting van de verkeersdrukte mogelijk is, omdat een groot deel van het traject al is voorbereid op verbreding van 2 x 2 naar 2 x 3 rijstroken.

De ondertekenaars willen dat de Kamer er bij minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) op aandringt terug te komen van haar besluit het onderzoek niet te laten doen.

Verergeren

''De hele Mainport Rotterdam, inclusief de Drechtsteden, heeft belang bij een betere doorstroming van de A15 tussen Papendrecht en Gorinchem. Het fileprobleem is nu al groot en het zal alleen maar verergeren. Dit is zeer frustrerend voor de economische ontwikkeling en voor de leefbaarheid in de regio'', aldus portefeuillehouder Sjoerd Veerman (bereikbaarheid) van de Drechtsteden en wethouder van Alblasserdam.

Onderzoek

Twee weken geleden pleitten de Kamer van Koophandel Midden-Nederland, transportorganisaties en werkgevers en werknemers al voor betere doorstroming en wegverbreding op het aangrenzende deel van de A15 tussen Gorinchem en knooppunt Valburg.

Uit onderzoek is gebleken dat de reis over dit snelwegdeel door de voortdurende files bij op- en afritten 50 procent langer duurt dan nodig is. De ondernemers wezen de minister er toen op dat de A15 de enige rechtstreekse verbinding is tussen de Rotterdamse Maasvlaktes en het Duitse achterland.