AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ziet onvoldoende concrete verbetering op het Beursplein.

Dat schrijft hij dinsdag in een brief aan de beweging Occupy, die het plein in de hoofdstad sinds 15 oktober bezet.

De burgemeester stelt in de brief een groot aantal voorwaarden waar het tentenkamp aan moet voldoen. Hij geeft de betogers tot donderdag 10.00 uur de tijd om driekwart van het plein terug te geven aan de stad. Politie, brandweer en GGD zullen de situatie donderdag opnieuw beoordelen.

Behalve inkrimping wil de burgemeester dat voortaan maximaal 4 personen 's nachts op het plein overnachten. Ook liet hij de GGD eisen opstellen over de hygiëne en de sanitaire voorzieningen op het kamp, die de Occupy'ers onverwijld dienen op te volgen. Hetzelfde geldt voor de aanwijzingen van de brandweer.

Niet onderhandelbaar

''Deze voorwaarden zijn niet onderhandelbaar'', schrijft de burgemeester. Als donderdag blijkt dat de Occupy'ers niet aan alle voorwaarden voldoen, neemt Van der Laan maatregelen ''ter bestrijding of voorkoming van verdere wanordelijkheden''.

Van der Laan handhaaft zijn aanbod om het tentenkamp naar de Zuidas te verhuizen ''om zo de lasten over de stad te verdelen.'' Voor de nieuwe locatie zullen dezelfde strenge regels gelden.