AMSTERDAM - De van kindermisbruik verdachte zwemleraar André V. (53) wordt in de gevangenis afgezonderd van medegedetineerden. Hij was daar het slachtoffer van mishandeling en bedreigingen.

Dat bleek dinsdag tijdens een pro-formazitting op de rechtbank in Amsterdam. De verdachte zit 23 uur per dag op zijn cel in de gevangenis in Almere.

V. wordt ervan verdacht dat hij in 2010 en 2011 drie jonge meisjes heeft misbruikt. De kinderen kregen zwemles van hem in een zwembad in Aalsmeer. Verder zou de verdachte eind jaren '80, begin jaren '90 nog een ander kind hebben misbruikt.

Zwemles

De kinderen kregen zwemles van hem in een zwembad in Aalsmeer. Verder zou de verdachte eind jaren ’80, begin jaren ’90 een ander kind hebben misbruikt. Deze vrouw zou daardoor nog steeds lijden aan posttraumatische stress.

Volgens zijn advocaat zit V. ''er helemaal doorheen". Daarom verscheen hij dinsdag ook niet op de zitting en komt hij mogelijk ook niet naar de inhoudelijke behandeling van zijn zaak. ''Hij kan het gewoon niet aan. Zowel geestelijk als lichamelijk."

V. heeft overigens aangifte van smaad en laster gedaan tegen de persoon die hem beschuldigt van het misbruik eind jaren ’80, begin jaren ’90.

Details

De rechtbank gaf dinsdag opdracht te kijken of er opnames zijn van een informatiebijeenkomst die werd gehouden voor ouders. Die vond plaats nadat de eerste aangifte was gedaan. Volgens V.’s advocaat zijn er signalen dat een zedenrechercheur misschien te veel details over het vermeende misbruik heeft gegeven.

Daardoor zou het zo kunnen zijn dat ouders dit weer tegen hun kinderen hebben gezegd en dat hun verklaringen zo zijn beïnvloed.

De verdachte blijft voorlopig vastzitten. De zaak komt zoals het er nu naar uitziet 4 januari inhoudelijk voor de rechter.