AMSTERDAM - Albert Drent, oud-directeur van kinderdagverblijf 't Hofnarretje, stelt de gemeente Amsterdam aansprakelijk voor de door hem geleden schade naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak.

Het optreden en handelen van de gemeente en burgemeester Eberhard van der Laan hebben hem ten aanzien van zijn bedrijfsvoering machteloos gemaakt, zo maakte de woordvoerder van Drent dinsdag bekend.

't Hofnarretje is een van de kinderdagverblijven waar hoofdverdachte Robert M. werkte. Volgens de voormalig directeur, die nog wel aandeelhouder is, heeft hij afgelopen jaar door toedoen van de gemeente niet zelf actie kunnen ondernemen op inspectierapporten van de GGD.

Dinsdag werd ook bekend dat stadsdeel Zuid een dwangsom van 30.000 euro heeft opgelegd aan een vestiging van 't Hofnarretje in de Van Woustraat omdat de medewerkers geen cursus hebben gevolgd om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren.

Afgetreden

Nadat de omvangrijke zedenzaak in december vorig jaar aan het licht kwam, trad Drent af als directeur. Dit na kritiek over dat hij onder meer te weinig had gedaan met meldingen over seksueel misbruik door M.. Een groep ouders deed aangifte tegen hem, maar het Openbaar Ministerie besloot onlangs dat Drent niet wordt vervolgd.

Volgens Drent is zijn kinderdagverblijf door het handelen van de burgemeester en de gemeente beschadigd. Hij houdt ze verantwoordelijk voor negatieve uitlatingen over hem en zijn onderneming.

Enorm

''Door de door u aan mijn onderneming opgedrongen interim-managers is er een substantiële terugval in klanten ontstaan en wordt een gezonde aanwas van nieuwe klanten gefrustreerd'', stelt hij verder in de aansprakelijkheidsstelling. De schade is volgens hem enorm.

Drent wil binnen 3 dagen met zijn advocaat en de gemeente in overleg om te bekijken hoe de geleden schade kan worden gecompenseerd. Gebeurt dat niet, dan neemt hij juridische stappen.

Wereld op de kop

Een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan zegt  in een reactie het  "de wereld op zijn kop'' zijn kop te vinden.

''De gemeente Amsterdam heeft zich nota bene vanaf december vorig jaar het lot van de kinderen, ouders en het personeel aangetrokken. In die zin heeft Drent als eigenaar van 't Hofnarretje juist eerder profijt gehad van de gemeente.''