HEERLEN - Ondernemers in winkelcentrum 't Loon kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten als gevolg van het sluiten van hun winkels.

De gemeenteraad van Heerlen heeft dinsdag in totaal 3 miljoen euro voor dit noodfonds uitgetrokken.

Inmiddels hebben ook 16 winkels een aanvraag voor werktijdverkorting ingediend bij het ministerie van Sociale Zaken, zei wethouder Riet de Wit (economie) voorafgaand aan de raadsvergadering.

Alle 50 winkeliers kunnen tot een maximum van 50.000 euro een beroep doen op de gemeentelijke regeling. Het gaat daarbij onder meer om een bijdrage om het hoofd financieel boven water te houden.

De tien winkels die gesloten worden, kunnen daar bovenop nog eens 50.000 euro krijgen, onder meer voor de kosten van herhuisvesting.

Achteraf

De gemeente schiet het geld desgewenst voor en controleert achteraf of er juist gebruik van is gemaakt. De provincie Limburg zegde volgens De Wit ook een financiële bijdrage toe in de kosten die Heerlen maakt. De Wit hoopt dat de provincie de helft van het bedrag betaalt.

De Wit erkende dat het voor veel ondernemers niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat is. ''De mensen hebben al veel kerstvoorraad ingekocht. Het is een noodverband, maakt overleven mogelijk''.

Noodverordening

De gemeenteraad van Heerlen ging dinsdag ook akkoord met een nieuwe noodverordening voor het winkelcentrum. Deze noodverordening is bedoeld om sloop van tien winkels en een deel van de parkeergarage mogelijk te maken. De sloop begint woensdag. Deze winkels staan in een deel van 't Loon waar de bodem beweegt en verzakt.

Sinds vorige week zijn alle 50 winkels van 't Loon gesloten. op 23 december gaan 40 winkels die niet door de verzakking zijn getroffen weer open. Dan moet de sloop van de tien winkels klaar zijn.