ENSCHEDE - De politie Twente heeft de collega's in Utrecht geadviseerd het eredivisieduel tussen FC Utrecht en FC Twente in te schalen als risicowedstrijd.

Dat zei Eugenio Porcu, manager operationele zaken van FC Twente, maandag tegenover RTV Oost.

''Vorig jaar is bij ons een reservespeler van FC Utrecht geslagen, dat heeft kwaad bloed gezet in Utrecht'', aldus Porcu. ''Daarom heeft de politie uit Enschede gezegd: betitel het maar als een risicowedstrijd.''

De politie Utrecht negeerde dat advies. Supporters van FC Utrecht zochten zondag in de tweede helft de confrontatie met de Twente-aanhangers.

Ook na de wedstrijd liep het uit de hand rond stadion De Galgenwaard, waar agenten zelfs waarschuwingsschoten moesten lossen. De politie Twente wilde de uitlatingen van Porcu niet bevestigen en verwees naar de politie Utrecht.

Contact

Een woordvoerder van de politie in Utrecht zei maandagavond dat er tussen de voetbalcoördinatoren van de politie Utrecht en van Twente contact is geweest, de standaard procedure bij voetbalwedstrijden.

''Er is gesproken over een mogelijk risico voor de spelersbus. Motoragenten hebben daarop de route verkend die de bus naar de Galgenwaard rijdt. Daaruit is niets verdachts naar voren gekomen'', aldus de woordvoerder. De spelersbus van Twente heeft geen politiebegeleiding gekregen.

Aangifte

Begin maart werden drie reservespelers van FC Utrecht na de bekerwedstrijd in Enschede tegen FC Twente belaagd door fans van de thuisclub. Een van hen werd daarbij geslagen. FC Utrecht deed aangifte van het incident bij de politie.