HEERLEN - De gemeente Heerlen laat vanaf woensdag tien winkels slopen in winkelcentrum 't Loon.

Dat heeft burgemeester Paul Depla maandag gezegd op een persconferentie. Tijdens de sloop blijven de overige winkels dicht. Ook de bewoners van de achttien appartementen boven het winkelcentrum kunnen zolang nog niet naar huis.

De sloop betreft de tien winkels die dinsdagmiddag hun deuren moesten sluiten. De gemeente heeft het sloopplan dat de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum eerder op de dag voorlegde goedgekeurd. De sloop duurt tot uiterlijk 23 december.

Het aannemingsbedrijf dat de sloop op zich neemt is maandagavond met groot materieel onderweg. Dinsdagochtend wordt de werkplaats ingericht, zodat woensdag kan worden gestart met de sloop. "Ik zie liever vandaag dan morgen dat ze beginnen, maar de voorbereidingen zijn noodzakelijk."

Losgeslagen kolom

De problemen met het gebouw kwamen maanden geleden al aan het licht, maar zaterdagmiddag begon de verzakking van 't Loon. Toen was een kolom van het complex losgeslagen, wat een gat sloeg van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep. Zondag zette de verzakking door.

De betrokken bewoners en ondernemers zijn inmiddels geïnformeerd. Volgens Depla was het vooral voor de winkeliers van wie de winkel wordt gesloopt een harde boodschap. "Hun winkels worden gesloopt met inventaris en al. Ze zijn echt hun winkel kwijt met alles wat erbij hoort. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten."

Met de bewoners van de vrijdagnacht ontruimde flat wordt gekeken naar alternatieven. "Voor sommige mensen is het hotel waar ze nu zijn ondergebracht op termijn niet adequaat. Voor hen biedt een vakantiehuisje of een gemeubileerd appartement wellicht uitkomst."

Ontredderd

Veel bewoners van de Homerusflat boven het winkelcentrum reageerden boos, teleurgesteld en ontredderd, aldus hun woordvoerder Theo Ploeg

Ze mogen een maand niet meer hun woning in. Dat is langer dan ze verwacht hadden. ''De boodschap komt hard aan'', twitterde Ploeg.

infographic infografiek heerlen