UTRECHT - Supporters van FC Utrecht zijn woedend op burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht, omdat hij naar hun mening niets heeft gedaan toen hooligans van FC Twente zondag vuurwerk gooiden in een vak waar jeugdige Utrechtfans zaten.

Volgens de supporters is het de schuld van Wolfsen dat er na de wedstrijd rellen uitbraken waarbij agenten gewond zijn geraakt.

Dat staat maandag op verschillende sites van de aanhang van FC Utrecht en op Twitter. De supporters vinden dat de burgemeester het Twentevak had moeten laten ontruimen na het vuurwerkincident.

De supportersvereniging vroeg daarom nadat er met vuurwerk was gegooid, maar Wolfsen wilde daar niet aan beginnen omdat er te weinig politie aanwezig was om dat veilig te laten gebeuren.

Volgens de supporters was de gemeente bang voor een fikse boete wegens het onnodig laten staken van een voetbalwedstrijd.

De Twente-aanhang ontkent overigens dat er vuurwerk in een gezinsvak van FC Utrecht is gegooid. De supporters uit Enschede stellen dat de afstand tussen hen en het gezinsvak veel te groot was.

Reactie

Wolfsen zegt in een reactie op Radio 1 dat de Utrechtse relschoppers die zich zondag tegen de politie keerden zich ''schandelijk hebben misdragen''.

''Een lang stadionverbod is de enige remedie voor deze relschoppers.''

Volgens Wolfsen is weren van uitpubliek een optie voor uitzonderlijke risicowedstrijden. ''De meeste wedstrijden verlopen voortreffelijk, maar bij uitzonderingen moeten we harde maatregelen niet schuwen'', zei hij.

Onacceptabel

Wolfsen verwerpt de kritiek van de Utrechtse supporters dat hij had moeten ingrijpen toen er door supporters uit Enschede met vuurwerk naar een Utrechts gezinsvak werd gegooid. ''Dat was geen optie, er was geen ME voorhanden. Dan zijn de bezoekende supporters het veiligst als ze gewoon in het stadion blijven zitten.''

De burgemeester wijst er op dat het pas uit de hand is gelopen toen de wedstrijd was afgelopen. ''Toen hebben Utrechtsupporters zich onacceptabel gedragen, tussen Utrecht en Twente is nauwelijks contact geweest.''

KNVB

De KNVB vindt dat de goedgezinde supporters niet de dupe mogen worden van voetbalfans die zich misdragen. ''De goeden mogen niet lijden onder de kwaden'', zegt maandag een woordvoerster. De bond vindt het belangrijker dat relschoppers keihard worden aangepakt en niet meer in het stadion kunnen komen.

''Plezier in het voetbal moet centraal staan en supporters moeten normaal naar het stadion kunnen, ook de supporters van de bezoekende club. Dat is ons uitgangspunt'', zegt de woordvoerster van de KNVB.

De bond is steeds in overleg met clubs, autoriteiten en ook supporters om oplossingen te zoeken voor de problematiek van de hooligans. ''Mensen die niet met deze vrijheid om kunnen gaan, zoals de personen die zich zondag behoorlijk misdragen hebben, moeten keihard worden aangepakt en uitgesloten.''

Verhitte gemoederen

Gemeente en politie schatten de wedstrijd vooraf niet in als een hoogrisicowedstrijd, ondanks het feit dat hooligans van Utrecht en Twente eerder al slaags raakten met elkaar.

Ook waren de gemoederen van de Utrechtse supporters al verhit omdat er tijdens de match tegen Ajax in oktober ook met vuurwerk naar het Utrechtvak werd gegooid.

Daarvan is door FC Utrecht aangifte gedaan. Volgens Wolfsen waren er agenten, honden en paarden, maar stond de ME niet paraat.

Camerabeelden

Een rechercheteam van de politie in Utrecht gaat de camerabeelden bestuderen, die zondag in en buiten het stadion van FC Utrecht zijn gemaakt.

De politie hoopt zodoende elke relschopper te kunnen identificeren, waarna aanhoudingen zullen volgen. Twee mannen zijn zondag al opgepakt en zitten vast.

Bij de rellen raakten vijf agenten lichtgewond. Politiepaarden bleven ongedeerd. Twee agenten voelden zich zo in het nauw gedreven door de hooligans dat waarschuwingsschoten zijn gelost.

Sporenonderzoek

De politie gaat bovendien getuigen horen en sporenonderzoek doen, aldus een woordvoerder maandag. ''Duidelijk is dat dit snel en groot wordt opgepakt.'' Hij sluit niet uit dat er later in de week ook beelden van gezochte relschoppers worden vrijgegeven.

Dat gebeurde ook bij de rellen na afloop van de wedstrijd NEC - Vitesse op 16 oktober. De politie plaatste toen ongeveer 20 foto's op internet en hield uiteindelijk 28 hooligans aan.

Een deel van deze relschoppers heeft al een taakstraf, een stadionverbod van 6 jaar en een omgevingsverbod voor het Goffertstadion van 2 jaar gekregen.

Supportersrellen na wedstrijd FC Utrecht