RIJSWIJK - Gemeenten zijn niet voorbereid op de gewijzigde Drank- en Horecawet. 92 procent van de gemeenten zegt geen plan van aanpak te hebben voor de invoering van de aangepaste wet.

Dat blijkt uit een peiling van het Bureau Horeca Bijzondere Wetten (BHBW). De resultaten zijn maandag bekendgemaakt.

Ook al is de voorbereiding nog niet op orde, gemeenten zijn wel blij met de nieuwe wet, aldus de onderzoekers. Die maakt gemeenten verantwoordelijk voor toezicht en handhaving.

Ze kunnen dus beleid maken en zijn niet meer afhankelijk van de Voedsel- en Warenautoriteit voor controles. Deze zomer ging de Tweede Kamer akkoord met de aanpassing. Het ziet ernaar uit dat de Eerste Kamer ook zal instemmen. De wet gaat dan rond 1 juli 2012 in.

Capaciteitsgebrek

Gemeenten krijgen extra verantwoordelijkheden, maar in de peiling noemen ze gebrek aan capaciteit en gebrek aan kennis als belangrijkste redenen dat er nog geen plan van aanpak is. Van de respondenten wist 3 procent niet van de komst van de wet.

BHBW is een uitvoeringsbureau voor gemeenten op het gebied van toezicht op de Drank- en Horecawet en vergunningverlening.

Verbaasd

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageert enigszins verbaasd op de cijfers. Volgens een woordvoerder hebben gemeenten nog een jaar de tijd om voorbereidingen te treffen vanaf het moment dat de wet in werking treedt.

''Dat zou dus vanaf 1 juli 2012 zijn, dus er is nog veel tijd'', aldus een VNG-woordvoerder. De vereniging maakt zich dan ook weinig zorgen.