HEERLEN - De bewoners van 18 appartementen van de Homerusflat boven winkelcentrum 't Loon in Heerlen konden zondagochtend hun spullen ophalen uit hun woningen.

Ook mogen 40 winkeliers voorraad weghalen uit hun zaak. Een van de eerste neringdoenden die met twee vrachtwagens voor reed was de Carnevalswierts, een zaak in carnavalskleding.

De Homerusflat telt in totaal 40 appartementen. Daarvan zijn er 18 bewoond. De bewoners zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag vanwege instortingsgevaar geëvacueerd en in een hotel ondergebracht.

Veel bewoners hadden het moeilijk bij het weerzien van hun woning. Vooral de ouderen onder hen voelden verdriet om het gedwongen vertrek uit hun huis.

Ze mochten even wat spulletjes ophalen en werden bij hun appartementen opgewacht door burgemeester Paul Depla, die hun een hart onder de riem stak. De bewoners spraken hun waardering uit voor Depla. ''Hij is er altijd'', zei bewoner Theo Ploeg.

Zwaar

Ploeg, die met zijn 42 jaar een van de jongere bewoners is, zet zich vooral in voor zijn oudere buren. Een echtpaar dat er al 38 jaar woont, heeft het heel erg zwaar, vertelt Ploeg. ''Zij vinden het moeilijk om in een hotel te zitten en maken zich zorgen wat er met hun appartement gebeurt. Voor hen is het weerzien met hun huis erg moeilijk''.

Sommige mensen laadden bij de beneden bij Jumbo geleende winkelwagens tjokvol. Anderen maakten foto's van hun interieur, voor de verzekering.

Leeggehaald

40 van de 50 winkels in 't Loon in Heerlen zijn voor een groot deel leeggehaald. Honderden vaak ingehuurde mensen haalden spullen uit de winkels en laadden die in tientallen vrachtwagens.

Er werd vooral versgoed uit vriesvakken gehaald. In C&A kon slechts een deel van de kleding worden verplaatst, omdat een deel van de winkel op het met instorten bedreigde compartiment staat. Dwars door C&A is een rood-wit lint gespannen.

Burgemeester Depla praatte met ondernemers en deelde hun zorgen. ''Ze vragen zich af waarheen ze met hun spullen moeten en hoe wij hen kunnen ondersteunen'', zei Depla. ''Ze geven ook tips, die we dankbaar aannemen. Zo kregen we de suggestie om landbouwplastic op te hangen tegen het stof mocht een deel van 't Loon instorten. Er wordt aan gewerkt''.

''Voor het overige probeer ik de mensen een hart onder de riem te steken'', zei de burgemeester nog.

Ingezakt

Een deel van het winkelcentrum is verzakt. Alle 50 winkels zijn gesloten. Tien winkels mogen niet worden leeggehaald omdat daar acuut instortingsgevaar bestaat. De gemeente heeft zaterdag gas en stadsverwarming voor het hele complex afgesloten. Om die reden kunnen de bewoners niet terug naar huis, ook al is hun torenflat veilig.

Deskundigen van een sloopbedrijf voerden zondagochtend een inspectie uit. De gemeente wil het inzakkende deel van 't Loon slopen.

Homerusflat weer even toegankelijk