AMSTERDAM - Het gaat te ver dat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) PVV-leider Geert Wilders wilde laten bespioneren om meer te weten over de film Fitna.

Dat zei oud-hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (de huidige AIVD) Arthur Doctors van Leeuwen in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag.

De Nederlandse regering is volgens hem uitermate terughoudend in dit soort verzoeken, 'in tegenstelling tot sommige andere regeringen'.

Terwijl Doctors van Leeuwen hoofd van de BVD was, kwam volgens hem 'een enkele keer' een verzoek binnen dat op de grens van het toelaatbare lag. "Maar het lag altijd een stuk verder weg dan dit voorstel'.

Veiligheid

"Als dit verzoek bij mij was binnengekomen, had ik gezegd dat de grens een stuk verder ligt", zei Doctors van Leeuwen. Hij wees erop dat de veiligheid van de staat niet in het geding was. "Om op zo'n verzoek in te gaan moet er sprake zijn van terrorisme of iets dergelijks, maar dat was nu niet het geval."

De omroep HUMAN meldde zaterdag dat Verhagen de AIVD wilde inzetten om meer te weten te komen over de plannen van Wilders voor de film Fitna. Twee anoniem gebleven bewindslieden uit het toenmalige kabinet Balkenende IV zouden dat bevestigen.

Verhagen zou ook de toenmalige Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTB) Tjibbe Joustra met een soortgelijk verzoek hebben benaderd. Hij zou hebben geweigerd.